Babka pisakowa FIT


18 kwietnia 2020, 19:05

A teraz jeszcze coś w temacie poświątecznym na niedzielę jak znalazł, szybko, fit i pysznie :)

Całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem 1 godz 30 min

Ilość porcji : 12

Składniki:

- 250 g masła - trzeba rostopić

- 200 g mąki przennej

- 150 g cukru pudru

- 10 g skórki z cytryny ekologicznej :)

- 4 jajka

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Przygotować piekarnik (rozgrzać do temperatury 180 stC) i natłuścić i opruszyć mąką formę do upieczenia babki (najlepeij forma z kominem o średnicy ok. 22-24 cm).

2. Do naczynia wbić jajka i ucierajać dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny.

3. Następnie dodawać stopniowo mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a na koniec dodac roztopione masło. 

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

5. Piec 40-50 minut w 180 stC. 

6. Babkę ostudzoną opruszyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz