Babka pisakowa FIT
18 kwietnia 2020, 19:05
A teraz jeszcze coś w temacie poświątecznym na niedzielę jak znalazł, szybko, fit i pysznie :)
Całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem 1 godz 30 min
Ilość porcji : 12
Składniki:
- 250 g masła - trzeba rostopić
- 200 g mąki przennej
- 150 g cukru pudru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej :)
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Przygotować piekarnik (rozgrzać do temperatury 180 stC) i natłuścić i opruszyć mąką formę do upieczenia babki (najlepeij forma z kominem o średnicy ok. 22-24 cm).
2. Do naczynia wbić jajka i ucierajać dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny.
3. Następnie dodawać stopniowo mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a na koniec dodac roztopione masło.
4. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
5. Piec 40-50 minut w 180 stC.
6. Babkę ostudzoną opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Dodaj komentarz