Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami,...


18 kwietnia 2020, 16:27

 

Koperkowy  łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim.

 

Składniki:

- 150 g łososia

- pęczek koperku świerzego

-2 plasterki cytryny

- 3 średnie ziemniaki

- 5 zielonych szparagów

- szczypta soli i pieprzu

1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny.

2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia.

3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut. 

 

Sos holenderski:

- 1 żółtko

- 50 g masła

- łyżka wody

- pół łyżeczki soku z cytryny

- szczypta soli i pieprzu białego

 

1. Roztopić masło.

2. Zółtko wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Garnek ye składnikami wkładamydo drugiego wiekszego garnka z gotujaca sie woda- utrzeć żółtka mikserem na jasną puszystą masę.

3. Zdjąć garnek z pieca już nie gotując dodajemy do żółtek masło po łyżeczce. Cały czas dalej miksujemy. Sos powinien wyjść gęsty. 

 

SMACZNEGO :) 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz