Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami,...
18 kwietnia 2020, 16:27
Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim.
Składniki:
- 150 g łososia
- pęczek koperku świerzego
-2 plasterki cytryny
- 3 średnie ziemniaki
- 5 zielonych szparagów
- szczypta soli i pieprzu
1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny.
2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia.
3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut.
Sos holenderski:
- 1 żółtko
- 50 g masła
- łyżka wody
- pół łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu białego
1. Roztopić masło.
2. Zółtko wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Garnek ye składnikami wkładamydo drugiego wiekszego garnka z gotujaca sie woda- utrzeć żółtka mikserem na jasną puszystą masę.
3. Zdjąć garnek z pieca już nie gotując dodajemy do żółtek masło po łyżeczce. Cały czas dalej miksujemy. Sos powinien wyjść gęsty.
SMACZNEGO :)
Dodaj komentarz