Przepis na Bazyliowe knedle z ratatouille
17 kwietnia 2020, 21:27
Calkowity czas przygotowania dania: 50 minut
Ilosc porcji: 4
c
Skladniki na knedle:
- 1 cebula okolo 70g
- peczek bazyli tylko liscie lub natka pietruszki
- 150 g czerstwej bulki lub bialego pieczywa
- 50 g bulki tartej
- 120 g mleka
- 2 jajka
- 1/2 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki pieprzu
- 2 szczypty galki muszkatalowej
Skladniki na ratatouille
- 1 cebula ok70 g
- 1-2 zabki czosnku
- 150 g marchewki
- 30 g oleju
- 300 g cukinni
- 1 czerwona papryka
- 1 zolta papryka
- puszka pomidorow 400g
- 1 lyzeczka orygano
- 1/2 lyzeczki tymianku
- 1/2 lyzecyki soli
- 1/2 lyzeczki pieprzu
- dla ostrosci potrway mozna dodac papryczke chilli :)
Przygotowanie:
Knedle:
Cebulę na knedlę pokroić w kostecznkę, liście bazyli posiekać, bułkę namoczyć w mleku. Następnie wszystkie sładniki( cebulę, bazylię, bułkę, mleko, jajka i przyprawy) wymieszać ze sobą i posikać norzem. Z powstałej masy uformować knedle (3-5 cm).
Ratatouille:
Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w małą kostecznkę - wszystko podsmażyć na oleju.
Cukinię, paprykę pokraiać w kostkę i wymieszać z podsmażanymi warzywami dodać do tego wszystkie pozostałe przyprawy.
Gotować około 25-30 minut od czasu do czasu mieszająć, na gotującym się garnku położyć sitko a w nim knedle i wszystko przykryć.
Knedle gotowane na parze ratatouille są gotowe także po 25-30 minutach.
SMACZNEGO:)
Dodaj komentarz