Archiwum 17 kwietnia 2020


Przepis na Bazyliowe knedle z ratatouille
17 kwietnia 2020, 21:27

Calkowity czas przygotowania dania: 50 minut

Ilosc porcji: 4

Bazyliowe knedle z ratatouille

 Skladniki na knedle:

- 1 cebula okolo 70g

- peczek bazyli tylko liscie lub natka pietruszki

- 150 g czerstwej bulki lub bialego pieczywa

- 50 g bulki tartej

- 120 g mleka

- 2 jajka

- 1/2 lyzeczki soli

- 1/4 lyzeczki pieprzu 

- 2 szczypty galki muszkatalowej

 

składniki na knedle

Skladniki na ratatouille

- 1 cebula ok70 g

- 1-2 zabki czosnku

- 150 g marchewki

- 30 g oleju

- 300 g cukinni

- 1 czerwona papryka

- 1 zolta papryka

- puszka pomidorow 400g

- 1 lyzeczka orygano

- 1/2 lyzeczki tymianku

- 1/2 lyzecyki soli

- 1/2 lyzeczki pieprzu

- dla ostrosci potrway mozna dodac papryczke chilli :) 

 

składniki na ratatouille

Przygotowanie:

Knedle:

Cebulę na knedlę pokroić w kostecznkę, liście bazyli posiekać, bułkę namoczyć w mleku. Następnie wszystkie sładniki( cebulę, bazylię, bułkę, mleko, jajka i przyprawy) wymieszać ze sobą i posikać norzem. Z powstałej masy uformować knedle (3-5 cm). 

Ratatouille:

Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w małą kostecznkę - wszystko podsmażyć na oleju.

Cukinię, paprykę pokraiać w kostkę i wymieszać z podsmażanymi warzywami dodać do tego wszystkie pozostałe przyprawy. 

Gotować około 25-30 minut od czasu do czasu mieszająć, na gotującym się garnku położyć sitko a w nim knedle i wszystko przykryć. 

Knedle gotowane na parze ratatouille są gotowe także po 25-30 minutach.

SMACZNEGO:)