Kategoria

Kuchnia


Coś na zdrowe śniadanie
19 kwietnia 2020, 11:30

 

A teraz dla coś na zdrowe i pożywne śniadanie:  Owsianka z owocami sesonowymi. 

Czas przygotowania: 10 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- 400 g mleka, 3,2% tłuszczu,

- 100 g wody,

- 60 g pładków owsianych,

- szczypta soli

- sezonowe owoce: truskawki, jagody ( lub to co mamy pod ręką) 

 

Przygotowanie:

1. Do naczynia wlać mleko, wodę - wszystko zagotować.

2. Do gotującego się mleka dodać płatki owsiane i szczyptę soli.

3. Gotować na bardzo małym ogniu około 5 min.

4. Udekorowac owocami 

 

SMACZNEGO :)

Babka pisakowa FIT
18 kwietnia 2020, 19:05

A teraz jeszcze coś w temacie poświątecznym na niedzielę jak znalazł, szybko, fit i pysznie :)

Całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem 1 godz 30 min

Ilość porcji : 12

Składniki:

- 250 g masła - trzeba rostopić

- 200 g mąki przennej

- 150 g cukru pudru

- 10 g skórki z cytryny ekologicznej :)

- 4 jajka

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Przygotować piekarnik (rozgrzać do temperatury 180 stC) i natłuścić i opruszyć mąką formę do upieczenia babki (najlepeij forma z kominem o średnicy ok. 22-24 cm).

2. Do naczynia wbić jajka i ucierajać dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny.

3. Następnie dodawać stopniowo mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a na koniec dodac roztopione masło. 

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

5. Piec 40-50 minut w 180 stC. 

6. Babkę ostudzoną opruszyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami,...
18 kwietnia 2020, 16:27

 

Koperkowy  łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim.

 

Składniki:

- 150 g łososia

- pęczek koperku świerzego

-2 plasterki cytryny

- 3 średnie ziemniaki

- 5 zielonych szparagów

- szczypta soli i pieprzu

1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny.

2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia.

3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut. 

 

Sos holenderski:

- 1 żółtko

- 50 g masła

- łyżka wody

- pół łyżeczki soku z cytryny

- szczypta soli i pieprzu białego

 

1. Roztopić masło.

2. Zółtko wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Garnek ye składnikami wkładamydo drugiego wiekszego garnka z gotujaca sie woda- utrzeć żółtka mikserem na jasną puszystą masę.

3. Zdjąć garnek z pieca już nie gotując dodajemy do żółtek masło po łyżeczce. Cały czas dalej miksujemy. Sos powinien wyjść gęsty. 

 

SMACZNEGO :) 

Przepis na Bazyliowe knedle z ratatouille
17 kwietnia 2020, 21:27

Calkowity czas przygotowania dania: 50 minut

Ilosc porcji: 4

Bazyliowe knedle z ratatouille

 Skladniki na knedle:

- 1 cebula okolo 70g

- peczek bazyli tylko liscie lub natka pietruszki

- 150 g czerstwej bulki lub bialego pieczywa

- 50 g bulki tartej

- 120 g mleka

- 2 jajka

- 1/2 lyzeczki soli

- 1/4 lyzeczki pieprzu 

- 2 szczypty galki muszkatalowej

 

składniki na knedle

Skladniki na ratatouille

- 1 cebula ok70 g

- 1-2 zabki czosnku

- 150 g marchewki

- 30 g oleju

- 300 g cukinni

- 1 czerwona papryka

- 1 zolta papryka

- puszka pomidorow 400g

- 1 lyzeczka orygano

- 1/2 lyzeczki tymianku

- 1/2 lyzecyki soli

- 1/2 lyzeczki pieprzu

- dla ostrosci potrway mozna dodac papryczke chilli :) 

 

składniki na ratatouille

Przygotowanie:

Knedle:

Cebulę na knedlę pokroić w kostecznkę, liście bazyli posiekać, bułkę namoczyć w mleku. Następnie wszystkie sładniki( cebulę, bazylię, bułkę, mleko, jajka i przyprawy) wymieszać ze sobą i posikać norzem. Z powstałej masy uformować knedle (3-5 cm). 

Ratatouille:

Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w małą kostecznkę - wszystko podsmażyć na oleju.

Cukinię, paprykę pokraiać w kostkę i wymieszać z podsmażanymi warzywami dodać do tego wszystkie pozostałe przyprawy. 

Gotować około 25-30 minut od czasu do czasu mieszająć, na gotującym się garnku położyć sitko a w nim knedle i wszystko przykryć. 

Knedle gotowane na parze ratatouille są gotowe także po 25-30 minutach.

SMACZNEGO:)