Archiwum 18 kwietnia 2020


Babka pisakowa FIT
18 kwietnia 2020, 19:05

A teraz jeszcze coś w temacie poświątecznym na niedzielę jak znalazł, szybko, fit i pysznie :)

Całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem 1 godz 30 min

Ilość porcji : 12

Składniki:

- 250 g masła - trzeba rostopić

- 200 g mąki przennej

- 150 g cukru pudru

- 10 g skórki z cytryny ekologicznej :)

- 4 jajka

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Przygotować piekarnik (rozgrzać do temperatury 180 stC) i natłuścić i opruszyć mąką formę do upieczenia babki (najlepeij forma z kominem o średnicy ok. 22-24 cm).

2. Do naczynia wbić jajka i ucierajać dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny.

3. Następnie dodawać stopniowo mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a na koniec dodac roztopione masło. 

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

5. Piec 40-50 minut w 180 stC. 

6. Babkę ostudzoną opruszyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami,...
18 kwietnia 2020, 16:27

 

Koperkowy  łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim.

 

Składniki:

- 150 g łososia

- pęczek koperku świerzego

-2 plasterki cytryny

- 3 średnie ziemniaki

- 5 zielonych szparagów

- szczypta soli i pieprzu

1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny.

2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia.

3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut. 

 

Sos holenderski:

- 1 żółtko

- 50 g masła

- łyżka wody

- pół łyżeczki soku z cytryny

- szczypta soli i pieprzu białego

 

1. Roztopić masło.

2. Zółtko wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. Garnek ye składnikami wkładamydo drugiego wiekszego garnka z gotujaca sie woda- utrzeć żółtka mikserem na jasną puszystą masę.

3. Zdjąć garnek z pieca już nie gotując dodajemy do żółtek masło po łyżeczce. Cały czas dalej miksujemy. Sos powinien wyjść gęsty. 

 

SMACZNEGO :)